Bij een renovatie in huis denk je al snel aan een nieuwe keuken, vloer of badkamer. Logisch, dat zijn elementen die in het oog springen; die visueel het verschil maken. Maar achter de schermen zijn er ook onderdelen van je woning die je aandacht verdienen. Wat dacht je van hét hart van je stroomvoorziening in huis: de groepenkast? Het is belangrijk om goed in de gaten te houden of jouw elektra nog up-to-date is, zeker als je veel nieuwe apparatuur toevoegt aan je huishouden. Is jouw groepenkast nog in orde, of wordt het tijd voor grote aanpassingen? Je ontdekt het in deze blog!

Redenen om je meterkast te vervangen

Je groepenkast vervangen lijkt een drastische maatregel. Toch is het in sommige gevallen de enige manier om je elektra veilig te houden! Bij oudere woningen tref je vaak nog elektra uit de jaren zeventig of eerder aan, zonder aardlekschakelaar en met een bedroevend klein aantal groepen. Of heeft jouw groepenkast nog van die porseleinen stoppen? Het zijn allemaal aanwijzingen dat je elektra al decennia niet geüpdatet is. Dikke kans dat het helemaal niet meer aansluit bij de stroomvraag die jouw huishouden tegenwoordig heeft!

Andere redenen om je groepenkast te vervangen, zijn:
  • Je wil het aantal groepen uitbreiden
  • Je wil je meterkast verplaatsen naar een andere plek in huis
  • Je wil een krachtstroomgroep toevoegen
  • Je wil overschakelen van een 1-fase naar een 3-fase groepenkast.

Compleet vervangen of uitbreiden?

Is je groepenkast nog redelijk nieuw, maar merk je dat hij de stroomvraag van al je apparaten niet meer kan bijbenen? Dan kun je er ook voor kiezen om je bestaande groepenkast uit te breiden met een aantal nieuwe groepen. Zo kun je de zware stroomverbruikers beter van elkaar scheiden en voorkom je een piekbelasting op een enkele groep als al die grote stroomverbruikers tegelijkertijd aan staan.

Ga je apparaten installeren die op krachtstroom werken, en heb je nog een 1-fase groepenkast? Dan is het in de meeste gevallen toch nodig om je meterkast te vervangen en een 3-fase model te installeren. Alleen daarop kan je een krachtgroep aanbrengen. Krachtstroom is steeds vaker nodig voor moderne apparaten als jacuzzi’s en sauna’s. En ook bijvoorbeeld warmtepompen werken op krachtstroom!

Welk merk kies je?

Als je jouw groepenkast wel gaat vervangen, dat wil je een nieuw model in je meterkast plaatsen waar je de komende decennia geramd mee zit. Je wil kiezen voor kwaliteit! De beste manier om te selecteren op kwaliteit, is door te kiezen voor een gerenommeerd merk, dat goed bekend staat in de wereld van de elektra. Maar voor welk merk kies je dan? Eén van de meest verkochte merken in Nederland ABB HAF. Een bedrijf met Nederlandse roots, dat al vele jaren voorop loopt in de elektrotechniek! Dit merk wordt ook door vele elektriciens genoemd als de beste keus voor jouw groepenkast.

Benieuwd naar het aanbod groepenkasten van ABB HAF? Neem dan eens een kijkje bij Elektro-kopen.nl. Hier vind je het volledige assortiment van ABB HAF in een overzichtelijke webshop. Gemakkelijk online bestellen tegen de scherpste prijzen!

Je nieuwe groepenkast slim inrichten

Bij uitkiezen van je groepenkast is het goed om naast het merk ook over de indeling van je meterkast na te denken. Want: welke inrichting past het beste bij de stroomvraag van de elektrische apparaten in jouw huishouden? Door een slimme verdeling te maken van de stroomgroepen en aardlekgroepen, bouw je een systeem dat berekend is op je huidige stroomvraag, maar ook op de toekomst. Denk bijvoorbeeld goed na of je in de nabije toekomst grote stroomverbruikers als een warmtepomp of een laadpaal voor een elektrische auto wil gaan toevoegen, en neem ze mee in je plan.

De vragen die je jezelf kunt stellen, zijn:
  • Hoeveel groepen heb je nodig in je meterkast?
  • Hoeveel aardlekautomaten horen daarbij?
  • Ga je voor een 1-fase of een 3-fase groepenkast?
  • Wil je speciale toevoegingen, zoals een beltrafo of een krachtgroep?

Je groepenkast aan laten sluiten

Als je ervoor kiest om je groepenkast te vervangen, wil je dat zonder meer door een professional laten doen. Alleen een erkend elektricien mag je verdeelkast van de stroom halen, en kan je bovendien helpen met een vakkundige installatie. Zo voorkom je gevaarlijke situatie tijdens en na de installatie! Ga dus nooit zelf met je meterkast aan de slag als je hier geen achtergrond in hebt. Een groepenkast installeren is niet iets wat iedere doe-het-zelver zomaar kan!