Je wil binnenkort weer aan de slag in de tuin, maar wat is nou goed materiaal voor in de tuin? Er zijn een paar houtsoorten die perfect te gebruiken zijn als tuinhout waar jij weer mee aan de slag kan gaan, maar wat is nu de perfecte houtsoort voor jouw project?

Duurzaamheid

Elke houtsoort heeft zijn eigen eigenschappen, maar duurzaamheid blijft een van de belangrijkste. Hout met een hogere duurzaamheidsklasse gaat langer mee en is dus beter geschikt als tuinhout. 

Lariks/Douglas hout

Lariks/Douglas is een van de beste houtsoorten voor buitengebruik. Het hout is erg watervast en is daarom erg geschikt voor je tuinprojecten. Alleen wanneer het hout in aanraking komt met de grond omdat je het als bijvoorbeeld palen wilt gebruiken gaat het minder lang mee en raden we toch aan het hout te behandelen. 

lariks/Douglas hout gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee, maar vergrijst wel over de jaren. Dit gaat niet ten koste van de sterkte van het hout. Als je de vergrijzing tegen wilt gaan kun je gebruik maken van een beits. Dit zal ook direct te levensduur van het hout verlengen. 

Geïmpregneerd hout

Grenen- of vurenhout met een impregneermiddel is het meest gebruikte geïmpregneerde hout voor de tuin. Het is direct goed beschermd tegen schimmels en insecten maar vergrijst nog wel net als Lariks hout. Ook hier kun je dit tegengaan met een beits. Als je wilt gaan zagen of boren in het hout is het handig om deze stukken opnieuw te impregneren om ze beschermd te houden. Ook dit tuinhout gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee. 

Hardhout

Hardhout is de meest stevige houtsoort en wordt daarom ook vaak gebruikt als tuinhout. Hardhout heeft ook de hoogste duurzaamheidsklasse en heeft geen behandeling nodig. De prijsklasse van hardhout ligt wel wat horen dan de andere houtsoorten, maar hier krijg je wel tuinhout voor terug dat erg onderhoudsarm is en 25 jaar of langer mee zal gaan.