Dakpanplaten in plaats van reguliere dakpannen is een goed alternatief, maar hoe ga je hier nu mee te werk? In vier stappen moet dit kunnen lukken. 

Meten 

De eerste stap is het bepalen van de maten die je nodig hebt. Zorg dat je je dak goed op meet door dit bijvoorbeeld uit te tekenen op grafisch papier. Er zijn een paar punten waar je tijdens het meten rekening mee moet houden. 

  • De hellingshoek van je dak moet minimaal 8° zijn. Zo voorkom je dat er water onder de dakpanplaten vast komt te zitten. 
  • Laat 40 tot 60 cm ruimte over tussen de dakpanplaten waar ze op de top van je dak bij elkaar komen (de nok). Zo hou je goede ventilatie voor je dak.
  • Zorg ervoor dat de platen zo’n 20 tot 40 cm uitsteken buiten de dakrand. Zo kan water makkelijk vanaf het dak de goot in komen. 

Plaatsen van onderdak

Wanneer je alles opgemeten hebt en de materialen klaar hebt liggen kan je beginnen met het plaatsen van je onderdak. Bij het plaatsen van het hiervan is de volgorde van materialen belangrijk. De kapconstructie komt altijd eerst. De anti-condensfolie kan hierop worden geplaatst. De folie wordt in rollen geleverd en kan dus makkelijk uitgerold worden. Wanneer de folie goed dekt en bevestigt is aan de kapconstructie is het tijd voor de tengellatten. Tot slot kunnen hier de panlatten op bevestigt worden. 

Dakpanplaten monteren 

De dakpanplaten kunnen nu op de panlatten geplaatst worden. Dit gebeurt van onder naar boven en van recht naar links zodat de platen goed op elkaar aansluiten. De platen kunnen nu stuk voor stuk bevestigt worden met zelfborende schroeven. Ook op de stukken waar de dakpanplaten aan elkaar bevestigt moeten worden gebruik je dezelfde schroeven. 

Afwerking

Hopelijk zijn de platen nu geplaatst en heb je een dak! Dit betekend dat je verder kan met de afwerkingsstukken. Het gaat om het plaatsen van bijvoorbeeld dakranden en nokpannen. zodat je dak een geheel wordt en een mooi afgewerkte structuur krijgt. Voor meer tips over dakpanplaten en de keuzes hierin kun je een kijkje nemen bij JanJP.