Het is zover: jij gaat je tuin voorzien van een prachtige, groene grasmat. Eentje waar de kinderen lekker op kunnen ravotten, of je huisdieren veel plezier van gaan hebben. Of je houdt hem lekker voor jezelf en gaat genieten van de prachtige groene aanblik die het jouw tuin gaat geven! Als je voor gras gaat, wil je straks natuurlijk wel een gezond en onderhoudsvriendelijk gazon. Op welke dingen moet je dan letten als je de eerste stappen gaat zetten in de aanleg ervan? Waar let je op als je jouw gras gaat uitkiezen?

Onze tip: ga voor graszoden

Met onze eerste tip gaan we je alvast een boel tijd en energie besparen. En die tip is: ga voor een kant-en-klaar gekweekt gazon, oftewel voor graszoden! Zo hoef je niet te wachten totdat je gras ontpopt is van een graszaadje tot een volledige grasplant, en koop je een grasmat die al prachtig in elkaar gevlochten is. Dat laat geen ruimte voor eventueel onkruid, en zorgt voor een groen gazon vanaf de dag dat je de graszoden legt. Je grasmat wordt afgestoken van een akker bij een kweker, en kan rechtstreeks je tuin in. Dat is nog eens gemakkelijk een nieuw gazon leggen!

  • Volle, groene grasmat
  • Bijna direct gebruik maken van je gazon
  • Zo min mogelijk plek voor onkruid

Kies je voor graszoden, dan zijn er nog een aantal zaken waar je op kunt letten. Hoe kies je de graszoden die precies bij jou passen?

1) Hoe lang heeft het gras mogen groeien?

Om een stevige grasmat te kunnen vormen, moeten grasplantjes een aantal maanden de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Krijgen ze te weinig tijd om te groeien, dan scheurt de grasmat eenvoudig en kunnen de plantjes verdrogen of afsterven bij het afsteken. Niet wat je wil! Let er daarom op dat je grasmat minimaal 10 maanden op de akker heeft mogen groeien. En wil je een betere kwaliteit gras? Ga dan voor minimaal 13 tot 14 maanden groeitijd.

2) Zijn er plastic netten in je gras verwerkt?

Dit is een goede kritische vraag om aan je kweker te stellen. Veel graskwekers gebruiken namelijk plastic netten om de graszoden bij elkaar te houden, en vaak is dit een teken van een (te) korte groeitijd van het gras. Een gezonde grasmat heeft namelijk geen plastic netten nodig om één geheel te blijven bij het afsteken! Ga graszoden met plastic netten dus zoveel mogelijk uit de weg: vaak is het een teken van overall slechte kwaliteit van het gras. En daarnaast plaats je ermee plastic in de bodem, wat weer niet erg goed is voor het milieu!

3) Hoe milieuvriendelijk is je gras gekweekt?

Naast het gebruik van plastics in je graszoden is ook het gebruik van chemicaliën tijdens de kweek van je gras een belangrijk item om naar te vragen. Sommige kwekers gebruiken kleine hoeveelheden chemische middelen om het onkruid in je grasmat te bestrijden. Maar anderen maken er ongelimiteerd gebruik van, ook bij het bemesten van je gras!

Jij bepaalt natuurlijk hoe milieuvriendelijk je gazon gekweekt moet zijn, maar spelen er kinderen of huisdieren in je gazon, dan is het gebruik van chemicaliën eigenlijk uit den boze. Je moet er niet aan denken dat ze die giftige stoffen binnenkrijgen!

4) Past de grassoort bij jouw gebruik van je gazon?

Sommige mensen hebben een gazon alleen voor de sier, en bij anderen wordt er elke dag uitgebreid op gestoeid en gespeeld. Dat maakt nogal een verschil voor de grasmat die je kiest! Let er dus bij de aanschaf van je graszoden op dat de kwaliteit van het gras past bij je gebruik van het gazon. Soms is een voordelige groene mat voldoende, maar bij intensief gebruik is het goed om iets meer te investeren in een premium graszode.

Groen en gezond Drents gras, zonder netten

Wil jij graag ruim de keuze hebben bij het selecteren van jouw nieuwe graszoden? Bestel dan bij Topgazon, een op en top Drentse graskweker in het mooie Nooitgedacht. Geen netten en zo min mogelijk chemicaliën: goed gras zonder poespas. Je kunt er voor een voordelige prijs een speelgazon aanschaffen, maar ook gaan voor premium natuurzoden die op een 100% ecologische manier gekweekt zijn. Jij kiest bij Topgazon!