Steigerhout is erg populair en kan gebruikt worden voor zowel in huis als in de tuin. Het hout geeft een robuuste uitstraling aan je interieur of tuin. Of je het hout nu gebruikt voor meubels, wanddecoratie of andere doeleinden, het staat goed in bijna elk interieur en tuin. 

Voordelen van steigerhout

Steigerhout kan wel tegen een stootje. Het hout is al eerder gebruikt voor steigers in weer en wind en heeft dus ook weinig onderhoud nodig. Na langere tijd verweerd het hout wel waardoor het wat grijzig wordt er er barsten kunnen ontstaan. De verweerde look voegt alleen vaak juist toe aan de stoere uitstraling van het hout. Steigerhout kan in ieder geval prima tegen een regenbui dus wees niet bang om steigerhouten tuinmeubels buiten te laten staan. 

De stevige en lange vezels van het hout hebben ervoor gezorgt dat het hout zo populair is geworden in de bouw. Dit is ook de reden dat het hout van nature erg weinig splinters heeft en dus fijn in gebruik is. 

Duurzaamheid 

Naast de praktische voordelen is steigerhout ook één van de duurzame houtsoorten. De bomen die voor het hout worden gekapt groeien erg snel en gekapte bossen kunnen daarom snel weer terug groeien. 

Na het gebruik in de bouw of steigers werd steigerhout vaak verbrand terwijl het sterke hout nog jaren mee zou kunnen. Tegenwoordig krijgt veel steigerhout dus een nieuw leven bij mensen thuis.  

Aan de slag met steigerhout

Misschien ben je nu geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met steigerhout of was je dit al van plan. Het is belangrijk dat je goed voorbereid voor je aan de slag gaat. Natuurlijk is het belangrijk om te weten wat je wil maken en wat de afmetingen gaan zijn zodat je weet hoeveel hout er nodig is. Denk ook aan de functionaliteit van je meubel. Gaat het om een hoektafeltje en is het uiterlijk genoeg? of gaat het bijvoorbeeld om een TV meubel waar functionaliteit en stevigheid van de meubel erg belangrijk is.

Wanneer je hebt nagedacht over de functionaliteit van je meubel en weet hoe het eruit moet gaan zien, denk aan vormen en afmetingen, kan je verder! Naast steigerhout heb je wellicht nog andere materialen nodig voor bijvoorbeeld poten, handvaten of andere onderdelen. Denk ook na over het soort steigerhout. Kijk hiervoor bij Hout en bouwmateriaal.nl.  

Afwerking 

Wanneer je klaar bent met de constructie van je meubel kan je deze nog behandelen voor bescherming zodat het langer mee zal gaan. Het behandelen zorgt er ook voor dat het hout een mooiere uitstraling. Een goede beits voor de behandeling van steigerhout kan je ook vinden bij Hout en bouwmateriaal.nl.