Snel even de auto pakken als je ergens heen moet: voor veel mensen is het de normaalste zaak van de wereld. Maar als jij of één van je gezinsleden te maken heeft met een handicap of een beperking, is die vrijheid helemaal niet zo vanzelfsprekend. Vaak is een normale auto niet optimaal ingericht om iemand met een handicap te vervoeren – laat staan dat er plaats is voor hulpmiddelen als een rolstoel of een scootmobiel.

Een rolstoelauto biedt uitkomst: deze aangepaste auto’s zorgen ervoor dat je ook met een handicap of beperking veilig de weg op kunt. Waar je op let als je je op zo’n auto gaat oriënteren? Wij vertellen het je in deze blog!

Zelf rijden of gereden worden?

Waar je allereerst over na moet denken, is of je met jouw handicap achter het stuur kan (en wil) plaatsnemen. Veel mensen vinden de autonomie om zelf te kunnen rijden prettig, en er zijn ook steeds meer aanpassingen die dat uitstekend mogelijk maken. Welke beperking je ook hebt! Heb je al een rijbewijs, ga dan eens met het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) in gesprek over de aanpassingen die nodig zijn om jou weer rijgeschikt te kunnen verklaren.

En wil je liever gereden worden, of laat jouw handicap het niet toe dat je zelf rijdt? Dan is de vervolgvraag of je zelfstandig op een stoel kunt plaatsnemen, of met hulpmiddel en al het voertuig in moet. Dit is bepalend bij het verdere ontwerp van jouw rolstoelauto! Wat je wensen of vereisten ook zijn, een specialist kan je helpen om je rolstoelauto precies voor jou op maat te maken.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Iedere handicap of beperking brengt zo zijn eigen vereisten met zich mee als het op vervoer aankomt. Soms is een simpele extra handgreep of lier voldoende, en in andere gevallen zijn er meerdere aanpassingen nodig om de auto werkbaar te maken voor jullie situatie. Gelukkig zijn de laatste decennia de mogelijkheden ontzettend uitgebreid als we het over auto-aanpassingen hebben. Voor iedere uitdaging is er wel een oplossing te bedenken! Bespreek jouw vereisten voor een functionele auto eens met een specialist en ontdek wat er mogelijk is. Je kunt onder meer denken aan:

  • Aangepaste besturing (handmatig of aangepaste pedalen)
  • Verschillende soorten liften of lieren
  • Vastzetsystemen voor de rolstoel of scootmobiel
  • Oprijplaat of -goot

Je bestaande auto aan laten passen

Een rolstoelauto aanschaffen betekent vaak dat je afscheid neemt van een bestaande auto, die niet aangepast is aan jouw wensen. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn! Ook je huidige auto kun je in sommige gevallen prima laten ombouwen naar een rolstoelauto: als de ruimte binnenin voldoende is, kun je deze uitstekend behouden met enige aanpassingen. Een fijne optie als je eigenlijk heel tevreden bent over je huidige auto! Informeer bij een specialist of jouw auto geschikt is als rolstoelauto.

Belastingvoordeel bij je rolstoelauto

Wist je dat je met sommige rolstoelauto’s ook nog eens profiteert van interessante belastingvoordelen? Als je afhankelijk bent van je rolstoel en je rolstoel altijd met je mee moet reizen, dan kun je voor een bestelauto of bus een grijs kenteken aanvragen. Je moet dan wel voldoen aan alle eisen die de Belastingdienst hieraan stelt. Rijden met een grijs kenteken betekent dat je minder wegenbelasting betaalt en dat je korting krijgt op je BPM. Dat scheelt je flink in de extra kosten die bij een auto komen kijken!

Een nieuwe rolstoelauto of een occasion?

Als je eenmaal besloten hebt dat je een rolstoelauto gaat aanschaffen, heb je nog een belangrijke keuze te maken: ga je voor een nieuwe of voor een tweedehands model? Naast hagelnieuwe rolstoelauto’s zijn er tegenwoordig namelijk ook veel occasions te krijgen. Grondig nagekeken rolstoelauto’s, die nog prima een volgende ronde meekunnen en ook op jouw wensen aangepast kunnen worden. En dat kan budgettair gezien een interessant verschil maken!

Ben je klaar om verschillende modellen met elkaar te gaan vergelijken? Neem dan eens een kijkje in uitgebreide aanbod rolstoelauto’s van Kikkert Rolstoelauto’s. Hier vind je nieuwe én tweedehands modellen, die perfect op jouw wensen ingericht kunnen worden.