Ga je zelf je houten vloer onderhouden? Lees dan eerst eens onze korte handleiding en tips. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid te werk gaat en niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Lees hieronder snel verder en zorg ervoor dat jouw houten vloer er weer als nieuw uit gaat zien en weer jaren vooruit kan.

Dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud of renovatie?

Allereerst moet er onderscheid worden gemaakt tussen de drie verschillende vormen van onderhoud: dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud en renovatie. Onder dagelijks onderhoud verstaan we het stofzuigen, dweilen en/of vegen van de vloer (in de praktijk wordt dit niet dagelijks, maar wekelijks uitgevoerd). Periodiek onderhoud, daarentegen, is het aanbrengen van een nieuwe olie- of laklaag om de vloer weer een mooi uiterlijk te geven. Renovatie is nodig wanneer de vloer beschadigd of verweerd is en/of gebruikssporen vertoont.

Werkwijze

Het dagelijkse onderhoud spreekt voor zich; we behandelen hier daarom alleen het periodieke onderhoud en renovatie. Lees hieronder hoe je dit uitvoert.

Periodiek onderhoud

Begin altijd met het uitvoeren van het dagelijkse onderhoud, zodat de vloer stof- en vuilvrij is. Ga daarna verder met het periodieke onderhoud. Per soort vloer verschilt de aanpak.

  • Lakvloer

    Begin met het dagelijkse onderhoud, reinig vervolgens de vloer met een vlekkenreiniger en/of intensieve reiniger en breng daarna een nieuwe polishlaag aan.

  • Olievloer

    Begin met het dagelijkse onderhoud, reinig vervolgens de vloer met een intensieve reiniger en breng daarna een nieuwe laag onderhoudsolie aan.

Renovatie

Is de vloer verweerd of beschadigd of vertoont de vloer gebruikssporen? Dan is renovatie nodig:

  1. Begin met het dagelijkse onderhoud om ervoor te zorgen dat de vloer stof- en vuilvrij is.
  2. Schuur vervolgens de gehele houten vloer. Begin met een groffe korrel en werk in verschillende schuurgangen naar een fijne korrel toe om het mooiste resultaat te behalen.
  3. Breng tot slot een nieuwe lak- of olielaag aan en laat de vloer goed drogen.

Wat heb je nodig?

Het dagelijkse onderhoud kun je uitvoeren met een stofzuiger, dweil en/of veger, maar voor het periodieke onderhoud en voor de renovatie heb je de juiste specifieke producten nodig. Denk hierbij aan de schuurmiddelen of aan de verschillende reinigers en oliën of lakken.

Wij raden je hierbij aan om al je producten van hetzelfde merk te kopen. Dus reinig je de vloer met een intensieve reiniger van een bepaald merk? Koop dan je onderhoudsolie of polisher ook van dat merk. Zo weet je zeker dat de producten goed op elkaar reageren.

Vloeronderhoudswinkel

Je kunt je houten vloer prima zelf onderhouden, zolang je weet waar je mee bezig bent én de juiste producten gebruikt. Gelukkig kun je die tegenwoordig eenvoudig online vinden, vaak met volledige tekst en uitleg. Vind bijvoorbeeld de schuurmiddelen, oliën en lakken die jij nodig hebt bij Vloeronderhoudswinkel.